Mobilhome huren of kopen?

Wanneer het idee opkomt om een motorhome of campervan te kopen is het best om niet over één nacht ijs te gaan. Het is belangrijk om de voordelen en nadelen (voornamelijk de financiële nadelen) grondig tegenover elkaar af te wegen.

5 tips waarover u maar beter goed nadenkt:

Tip 1: Is de financiële investering te verantwoorden?

De aankoop van een camper of mobilhome kost al gauw tussen de € 40.000 en € 60.000. Dit is veel geld en moet dus de moeite waard zijn. Ook al staat de rente momenteel historisch laag, je zal nooit een meerwaarde boeken bij de herverkoop van je mobilhome. Na het eerste jaar heeft de mobilhome veel van zijn waarde verloren en zal er al een serieuze minwaarde op de rekening staan. Laat je je geld op een spaarrekening staan, dan zal enkel de inflatie er na een jaar een stukje van afgeknabbeld hebben.

Tip 2: Hoe frequent zal je de mobilhome gebruiken voor je reisdromen?

Het is logisch: hoe meer je de eigen motorhome zal gebruiken, hoe meer voordeel je zal hebben. Maar dromen zijn vaak bedrog. Als je eenmaal de kampeerwagen in je bezit hebt, blijken plots meer belemmeringen op te dagen. De vrouw wil dan toch eerder een verre reis maken nu het nog kan, de kinderen willen liever op kamp met vriendjes, de echtgenoot heeft plots een rugletsel en kan geen langdurige zithouding meer aannemen, … Niets is voorspelbaar. De mooie, gedroomde plannen vallen als duigen in elkaar.

Tip 3: Vergeet de vaste kosten niet!

Wanneer je, naast je dagelijkse auto, ook een mobilhome bezit, dien je rekening te houden met dezelfde kosten als die van je eigen wagen. Er komen zelfs nog andere kosten bij. Deze moeten niet onderschat worden.

  • Onderhoud: Campers rijden vaak op korte tijd veel kilometers en dit wordt afgewisseld met lange stilstandperiodes. Het is noodzakelijk je mobilhome in goede conditie te houden. Je zal regelmatig de batterij moeten opladen. De banden van de mobilhome weerstaan aan een hoger laadvermogen en zijn veelal na 6 jaar aan vervanging toe. Ook al rijdt je camper misschien niet zoveel kilometer als je dagelijkse auto, toch heeft hij minstens 1x/jaar een onderhoudsbeurt nodig door een erkende garagist.
  • Keuring: De mobilhome dient elk jaar verplicht een keuring te ondergaan.
  • Gasinstallatie en -slangen: De gasinstallatie laat je best elke 2 jaar controleren. Voor de propaanslangen wordt aangeraden ze ook na vier of vijf jaar te vervangen.
  • Verkeersbelasting: Net zoals voor een gewone personenwagen, betaal je verkeersbelasting voor je mobilhome (of je hem gebruikt of niet). Voor de motorhomes met een MTM < 3,5 ton (rijbewijs B) is de verkeersbelasting gelijk aan € 132/jaar.
  • Verzekering: Een motorhome is een serieuze investering. Het is dus evident dat je met je motorhome goed verzekerd op reis wil vertrekken. De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering mobilhome is verplicht en kost +/- € 200/jaar. Voor de verzekering rechtsbijstand reken je +/- € 80. Een omnium mobilhome of mini-omniummobilhome is zeker aan te raden maar blijft een keuze die jezelf moet maken; dikwijls is die keuze afhankelijk van het feit of je een nieuwe mobilhome koopt of een tweedehands. De premie voor een motorhome van € 50.000 kost al gauw € 650/jaar. Juridische bijstand mobilhome en een reisbijstandsverzekering mobilhome zijn ook niet verplicht, maar om met weinig zorgen rond te kunnen trekken, zijn ze zeker aangewezen.
  • Pechhulp: Pech onderweg is steeds mogelijk en niet leuk. Om een ontspannen vakantie niet te bederven is het best dat je je indekt tegen pech. Deze verzekering kan je vaak samenstellen naar je persoonlijke behoeften. Een uitgebreidere verzekering voor gans Europa kost ongeveer € 270/jaar.
  • Stallingskosten: Kan je je mobilhome niet thuis stallen dan zal je op zoek moeten gaan naar een veilig onderkomen. Deze kosten kunnen ook flink oplopen tot gemakkelijk € 400/jaar.
  • Afschrijving: Reken gemakkelijk € 2.500/jaar voor een mobilhome van € 55.000 en restwaarde € 10.000.

Bereken je het totaal kostenplaatje van bovenstaande vaste kosten en zetten we dit tegenover de huurprijs per week dan komen we op het feit dat je minstens 6 à 7 weken per jaar (gemengd hoog- en laagseizoen) van je eigen camper gebruik dient te maken alvorens voordeel te kunnen scheppen tegenover wanneer je een mobilhome zou huren.

Aspect tijd: Bovendien dien je ook de tijd te rekenen die je verliest met naar en van de garage, keuringsorganisme en stallingsplaats te brengen en halen. Vaak dien je er één of meerdere verlofdagen voor op te offeren. Tijd die je beter of liever aan andere dingen kan besteden.

Tip 4: Moderne, nieuwe mobilhome of gedemodeerd bezit, aan u de keuze

Ben je toch in het bezit van een motorhome dan ben je waarschijnlijk een gelukkig man/vrouw. Maar mooie dingen vergaan. Om toch iets of wat voordeel te doen tegenover huren, zal je vooreerst je camper meer dan 6 à 7 weken/jaar moeten gebruiken (zie hierboven). Bovendien zal je moeten leven met de jammerlijke vaststelling dat je motorhome niet nieuw blijft en vlug demodeert. Het blijft natuurlijk je eigen, verrijdbaar, knus huisje maar je mist de moderne snufjes die je hebt wanneer je een camper huurt. Bij Travel On Wheels worden de mobilhomes maximum elke 2 jaar vernieuwd! Zo breng je je vakantie steeds door in een (bijna) nieuwe camper.

Tip 5: Huren als test op kopen

Heb je vorige tips weloverwogen en heb je toch beslist om een camper aan te schaffen, geen probleem. Mogen we je dan de laatste tip aanreiken? Het is een goed idee om één of meerdere mobilhome-modellen uit te proberen via verhuur. Er zijn enorm veel keuzemogelijkheden en zonder ervaring is de beste keuze moeilijk te bepalen. Om te beginnen zijn er 4 soorten campers: de campervan, de alkoof, de half-integraal en de integraal. Elke soort heeft dan weer verschillende indelingsmogelijkheden. Met het huren van een camper kan je rustig uitproberen wat het beste bij je past. Een proefrit kan reeds een eerste indruk geven maar je mist de echte ervaring van het campergebeuren. Na een camper gehuurd te hebben, weet je beter welk soort bed het beste bij je past, of je voldoende hebt aan een kleinere campervan of toch meer ruimte wenst via een grotere half-integraal. En bovendien kom je er achter of het rondtrekken je wel ligt. Niets is erger dan een grote investering te doen die achteraf blijkt tegen te vallen.

Besluit: Ben je van mening dat een mobilhome huren een dure zaak is dan kom je vaak bedrogen uit. Huren is meestal voordeliger dan kopen. Je bespaart eveneens veel op je kostbare tijd en brengt je vakantie steeds door in een moderne omgeving!

Heb je vragen rondom het huren van een mobilhome of camper, ben je benieuwd hoe een camper huren in zijn werk gaat? Je leest er meer over op deze website.

Heb je tips of bedenkingen dan horen we dit graag van je.